ТОП-10 рецептів приготування хліба в домашніх умовах

Найсмачніший хліб - звичайно ж, той, який ви спекли своїми руками

Хліб на столі - це незмінний символ благополуччя, достатку. Хліб - символ праці, сімейного щастя. Ніхто не засумнівається, що один з найдивовижніших запахів на землі - це запах свіжоспеченого хліба. Як смачно з'їсти хрустку скоринку!

Завжди цінувався і вважався святим хліб. Трепетно люди ставилися до зерна, збір багатого урожаю був святом. 

Останнім часом повертаються традиції домашнього хлібопечення. І навіть якщо це займає багато терпіння, уваги, трепетного ставлення до виробу, це того варто. Домашній хліб найсмачніший!

Домашній хліб

Склад:
• вода - 350 мл
• сухі дріжджі - 1 чайна ложка, або свіжі дріжджі - 25 г
• цукор - 1 чайна ложка
• борошно - близько 0,5 кг
• сіль - 1 чайна ложка
• кмин - за смаком
• рослинна олія - 2-3 столові ложки

Рецепт приготування домашнього хліба:
1. У півлітровий кухоль засипте дріжджі, цукор і чайну ложку борошна, все перемішайте в сухому вигляді, а потім перемішайте, додавши трохи води. Потім вилийте іншу воду і знову перемішайте. Вода повинна бути дуже тепла, кип'ячена. Кухоль поставте в тепле місце. Отримана дріжджова розводка готова, коли на ній з'являється шапка піни. На це йде близько півгодини.
2. Дріжджову розводку перелийте в дволітрову миску, додайте туди 1 склянка борошна і ретельно перемішайте. Отриману суміш поставте в тепле місце приблизно на 1 годину, поки суміш не підніметься, перетворюючись у піну. Так виходить опара.
3. В опару додайте рослинну олію, сіль, кмин, все ретельно перемішайте і місіть тісто, поступово додаючи борошно (спочатку по склянці, в кінці по півсклянки і менше). Поки суміш рідка, мішайте ложкою, коли загусне - місіть руками прямо в мисці. Коли тісто перестає липнути до рук і посуді, значить, борошна більше додавати не треба. Важливо вловити цей момент і не перекласти борошна. Готове тісто сформуйте в колобок, перекладіть в іншу миску побільше (місткістю 4 літри). Миску попередньо посипати борошном, щоб тісто менше прилипало, і поставте в тепле місце.
4. Коли тісто підніметься через годину або дві, заповнивши майже всю миску, вимісіть його і знову залиште підніматися. При цьому можна додати трохи борошна, якщо тісто стало липнути до рук. Після другого підйому його знову потрібно вимісити, і колобок тіста помістити вже на деко.
5. Деко попередньо змастіть рослинною олією, потім тісто для випічки і поставте в тепле місце приблизно на годину або менше. Тут вже не потрібно чекати дуже великого підйому тесту, щоб не утворювалися великі бульбашки газу в хлібі. З цією ж метою перед посадкою тіста в духовку проткніть тісто великої голкою зверху і майже до низу, роблячи не менше 20 проколів.
6. Поставте деко з тістом у попередньо розігріту до 200 градусів Цельсія духовку. При цій же температурі випікайте хліб приблизно 40 хвилин, можна і довше, але не більше 1 години. Про готовність хліба судять за кольором верхньої кірки. Вона повинна бути рівномірного коричневого кольору.
7. Після того, як хліб буде готовий, вийміть його, укутайте в рушник, закрийте поліетиленовою плівкою і витримайте так 30 хвилин. У результаті цього кірка хліба  не буде жорсткою.

Хліб житній

Склад:
• сіль - 1 столова ложка
• рослинна олія - 1 столова ложка
• насіння кмину - 3 столові ложки
• пшеничне борошно - 3 склянки
• житнє борошно - 3 склянки
• цукор - 1 столова ложка
• дріжджі - 2 столові ложки
• вода - 3 склянки

Рецепт приготування житнього хліба:
1. Для опари змішайте теплу воду, дріжджі, цукор і залиште до запінення. Змішайте житнє борошно, пшеничне борошно, насіння кмину і сіль. Опару влийте в борошно і вимішуйте до утворення м'якого тіста. Накрийте серветкою і відставте приблизно на 1 годину в теплому місці. Після того як тісто підніметься, розділіть його навпіл, помістіть на змащене олією деко і залишіть на 2 години.
2. Нагрійте духовку до високої температури і помістіть в неї деко. Випікайте близько 1 години до появи коричневої скоринки. Змастіть поверхню пензликом з молоком або вершковим маслом. Охолоджуйте 15 хвилин до вилучення з хлібних форм. Надайте красу і аромат хлібу за допомогою посипання. Можна додавати на різних етапах випічки хліба: на початку випічки, через 10 хвилин після початку випічки або відразу ж після закінчення випічки, поки хліб ще гарячий. Якщо ви хочете посипати хліб на початку випічки, просто швидко відкрийте кришку, щоб втратити якомога менше тепла. Перед тим, як додавати посипання, хліб потрібно змастити глазур'ю. Тоді посипання дійсно затримається на хлібі.

Хліб з насінням льону і кмину

Склад:
• чисте пшеничне борошно - 500 г
• мінеральна вода з газом - 200 мл
• молоко - 250 мл
• сіль - 2 чайні ложки
• мед - 1 столова ложка
• паста Тахін - 3 столові ложки
• масло вершкове - 2 столові ложки
• насіння льону мелені - 5 столових ложок
• дріжджі - 10 г
• зерна кмину мелені - 1 чайна ложка

Рецепт приготування хліба:
1. Розведіть дріжджі в невеликій кількості теплого молока з додаванням меду і дайте постояти близько 10 хвилин. Змішайте інгредієнти, крім олії, кмину і солі. Частинами просіваючи борошно, замісити тісто, додавши в кінці масло і сіль. Ретельно вимішуйте протягом 15 хвилин, тісто дуже липне до рук. Муки не додавайте. Змастіть руки рослинною олією. Скачайте тісто в кулю, викладіть в змащений маслом посуд і поставте підходити у тепле місце до збільшення в об'ємі. Сформуйте хліб.
2. Викладіть у форму, обсипте меленим кмином, накрийте і поставте підходити. Нагрійте духовку до максимуму температури. Помістіть хліб у духовку і випікайте 5 хвилин при високій температурі, пару разів у процесі випікання оббризкуючи духовку водою, потім зменшите температуру до 225 градусів Цельсія і випікайте до темного кольору скоринки. Готовий хліб охолодіть на решітці.

Батон до чаю

Склад:
• пшеничне борошно - 750 г
• сіль - 3 чайні ложки
• дріжджі - 30 г
• молоко - 400 мл
• масло (або маргарин) - 50 г
• яйце - 1 шт.

Рецепт приготування хліба:
1. Борошно покладіть в глибоку миску, додайте тепле молоко, розм'якшене масло, сіль і замесіть тісто.
2. Як тільки тісто перестане липнути до рук і починає пузиритися, сформуйте кулю і покладіть в миску. На миску накиньте целофановий пакет, накрийте рушником і поставте в тепле місце до збільшення тіста в два рази. Ще раз вимісіть, покладіть у форму, приблизно на 30 хвилин, поки знову не підніметься, змастіть поверхню яйцем і зробіть кілька неглибоких розрізів ножем. Випікайте хліб 10 хвилин при 250 градусах Цельсія і 35 хвилин при 200 градусах Цельсія. Знизу в духовку поставте миску з водою.

Горіховий хліб

Склад:
• борошно - 1 кг
• сухі дріжджі - 16 г
• сіль - 20 г
• цукор - 30 г
• соняшникова (або оливкова) олія - 70 мл
• очищені волоські горіхи - 2 жмені
• чорне пиво - 1 пляшка

Рецепт приготування горіхового хліба:
1. Всі продукти розмішуйте міксером, спочатку сипучі речовини, поступово додаючи олію і пиво. Тісто має бути не твердим і не рідким. Воно буде трохи липке.
2. Зробіть буханку хліба. За розміром приблизно як дві долоньки. Потім тісто поставте як мінімум на півгодини в тепле місце, воно трошки підійде, але тісто важке за рахунок горіхів. Випікайте в печі при температурі 180 градусів протягом 50 хвилин.

Хліб, приготований в хлібопечі:

Бородінський хліб

Склад:
• сухі дріжджі - 2 чайні ложки
• пшеничне борошно - 1 чашка
• житнє борошно - 2 і 3 / 4 чашки
• житній солод - 4 столові ложки
• мелений коріандр - 1 столова ложка
• сіль - 1 чайна ложка
• рослинна олія - 2 столові ложки
• мед - 2 столові ложки
• вода - 430 мл (з них 80 мл для заварювання житнього солоду)
• закваска Екстра-Р

Рецепт приготування бородінського хліба:
В окремій чашці залийте 80 мл крутого окропу 4 столові ложки житнього солоду, перемішайте і залишіть остигати. У відерце хлібопічки закладіть дріжджі, борошно, закваску Екстра-Р, сіль, олію, мед, коріандр. Додайте остиглий, заварений солод і долийте іншу воду (350 мл). Увімкніть хлібопічку у режимі «Житній хліб».

Бананово-полуничний хліб

Склад:
• молоко - 1 / 3 чашки
• стиглий банан (стовчений в пюре) - 1 / 3 чашки
• полуничне варення - 1 / 4 чашки
• яйце - 1 шт.
• вершкове масло (розм'якшене) - 2 столові ложки
• вода - 2 столові ложки
• сіль - 3 / 4 чайної ложки
• хлібна мука - 3 чашки
• дріжджі - 1 чайна ложка

Рецепт приготування бананово-полуничного хліба:
Додайте інгредієнти в хлібопекарську машину в зазначеному порядку. Встановіть на основний режим білого хліба. Тісто випікайте до хрусткої скоринки.

Здобний хліб

Склад:
• рідина (вода, молоко, кисломолочні продукти або їх суміш) яйця (2 шт.) = 160 мл
• олія - 4 столові ложки
• борошно - 2 склянки
• цукор - 3 столові ложки
• ванільний цукор - 1 чайна ложка або кориця - 1 / 4 чайної ложки
• сіль - 1 / 2 чайної ложки
• дріжджі - 1,5 чайні ложки
• родзинки - 0,5 чашки
• горіхи - 0,3 чашки

Рецепт приготування хліба:
Додайте інгредієнти в хлібопекарську машину в зазначеному порядку. Два останніх інгредієнта додайте за звуковим сигналом, щоб не розбивалися при замісі. Ізюм краще не замочувати - інакше він сильно розбивається. У рецептах з великою кількістю цукру краще використовувати режим легкої скоринки.

Хліб яєчний

Склад:
• яйця - 2 шт.
• вода - 1 чашка
• пшеничне борошно - 3 чашки
• сіль - 1,5 чайні ложки
• цукор - 2 столові ложки
• молоко сухе знежирене - 3 столові ложки
• масло вершкове - 2 столові ложки
• дріжджі - 2,25 чайні ложки

Рецепт приготування хліба:
Відміряйте інгредієнти і покладіть в хлібопічку (форму). Встановіть регулятор запікання хліба і натисніть кнопку «Старт». Готується 2 години.

Хліб з родзинками і корицею

Склад:
вода - 0,75 чашки
пшеничне борошно - 2 чашки
сіль - 0,75 чайної ложки
коричневий цукор - 2 столові ложки
молоко сухе знежирене - 1 столова ложка
масло вершкове - 1 столова ложка
кориця - 1 чайна ложка
дріжджі - 1,25 чайної ложки
волоські горіхи - 0,25 чашки
родзинки - 0,25 чашки

Рецепт приготування хліба з родзинками і корицею:
Додайте інгредієнти в хлібопекарську машину в зазначеному порядку. Встановіть регулятор запікання хліба, натисніть кнопку «Старт». Після сигналу додайте рубаний горіх і родзинки.


Знайшла цi рецепти тут:  Женский портал ASKWOMAN.RU