Харчове отруєння

Харчове отруєння (харчова інтоксикація) - гострий стан, що виникає внаслідок вживання в їжу продуктів що містять токсини біологічного або небіологічного походження. 

Найбільш поширені типи харчових отруєнь це: 
1. Мікробні отруєння (харчові токсикоінфекції) 
2. Отруєння, пов'язані з вживанням в їжу отруйних рослин і тварин 
3. Отруєння хімічними речовинами різних категорій 

Мікробні отруєння (харчові токсикоінфекції): група найбільш поширених гострих харчових отруєнь, пов'язаних з вживанням в їжу продуктів, заражених патогенними мікробами і їх токсинами.

Збудниками харчових токсикоінфекцій можуть бути протеї, стафілококи, клебсієли, цітробактер, клостридії, ентеротоксигенні штами кишкової палички та ін Джерелами харчової токсикоінфекції служать люди (хворі і здорові носії інфекції), тварини.

Мікроби і їх токсини потрапляють в організм тільки з продуктами харчування, в яких відбувається попереднє розмноження мікробів і утворення ними токсинів.

Умови, що сприяють зараженню їжі і накопичення в ній токсинів це порушення санітарно-гігієнічних норм на всіх етапах приготування, зберігання, і реалізації їжі (наприклад, тривале перебування їжі на відкритому повітрі в теплому приміщенні).

Токсини деяких мікробів (наприклад, стафілококів) стійкі до кип'ятіння, тому ризик розвитку харчового отруєння зберігається, навіть якщо зіпсовані продукти були заздалегідь прокіпячени. Найчастіше заражена їжа виглядає зіпсованою - неприємний запах, смак, зміна консистенції, кольору. Одна з явних ознак непридатності їжі (особливо рідкої) це поява в ній бульбашок газу. Однак нерідко харчове отруєння розвивається і після вживання в їжу продуктів з нормальними  якостями.

Характерні особливості і симптоми харчової токсикоінфекції це: 

Розвиток отруєння через 2 - 24 години з моменту вживання зіпсованої їжі; 
Початкові симптоми гострого гастроентериту: повторювана блювота, болісна нудота, сильний пронос. Пронос при токсикоінфекції рясний, водянистий, смердючий, містить залишки неперетравленої їжі, як правило не містить крові; Одночасно з проносом спостерігається підвищення температури тіла, озноб, погіршення самопочуття. 
Хвороба триває 1-3 дні; симптоми поступово регресують. Деякий час після отруєння може зберігатися слабкість, болі в животі, метеоризм. 

Лікування харчової токсикоінфекції включає: 

Промивання шлунку до появи чистої води відразу після появи симптомів отруєння. Для промивання шлунку використовується 2% розчин харчової соди або просто тепла кип'ячена вода; 
Рясне питво протягом усього періоду хвороби (рекомендується додавати у воду невелику кількість кухонної солі (1ч. ложку на 1 літр води), харчової соди (1ч. ложку на 1 літр води) і цукру (2ст. ложки на 1 літр води), також можна використовувати спеціальні сухі суміші для регідратації наприклад, Регідрон). Загальна кількість рідини в добу має бути не менше 2-3 літрів. 
Виключення з їжі дратівливих  продуктів. 
Використання протимікробних засобів показано лише у разі важкої токсикоінфекції і тільки під контролем лікаря. 
При гострому проносі (діареї) як симптоматичний засіб може бути використаний Лоперамід 
У разі виникнення харчової токсикоінфекції у дітей або вагітних жінок може бути необхідна госпіталізація. 
Після перенесеного харчового отруєння може розвинутися дисбактеріоз кишечника, що вимагає окремої корекції. 

Коли потрібно звернутися до лікаря! 
Раптове порушення дихання, м'язова слабкість; 
Сильний пронос з домішками крові, сильна температура і виражені ознаки інтоксикації організму; 
Отруєння у дітей та вагітних жінок 
Рясний водянистий пронос і сильне зневоднення організму

Стаття з сайту www.polismed.ru