Булочки з корицею
600 г пшеничного борошна, 150 г вершкового масла, 1 ст. л. рослинної олії, 1 склянки молока, 2 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 30 г свіжих дріжджів, 100 г вершкового масла, 1 склянка цукру, 2 ч. л. меленої кориці.
Дріжджі розвести в одній третині склянки води, додати 1 ч. ложку цукру, перемішати і залишити в теплому місці, поки поверхня не спіниться. У миску просіяти борошно, додати розм'якшене вершкове масло і перетерти його з борошном руками. Додати дріжджі, молоко, цукор, сіль, рослинну олію, замісити тісто і поставити його, вкривши, в тепле місце для бродіння. Приблизно через 1-1,5 години тісто підмішати і залишити ще на 1-1,5 години для вторинного підйому. Після цього можна формувати булочки. Для цього розкачати тісто у вигляді прямокутного пласта завтовшки 0,7 см. Поверхню пласта рівномірно змастити розм'якшеним вершковим маслом, посипати цукром і корицею, загорнути рулетом. Рулет нарізувати упоперек на шматочки довжиною 2-2,5 см. Кожен шматочок защипити з одного боку і розправити з іншого, надавши йому форму трояндочки. Ввикласти на змащене маслом деко, дати їм підійти і випікати при температурі 220-250 градусів 10-15 хвилин.
Булочки з сиром
600 г пшеничного борошна, 150 г вершкового масла, 1 ст. л. рослинної олії, 1 склянка молока, третина склянки води, 1 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 30 г свіжих дріжджів, 100 г вершкового масла. 150 г сиру, 2 ст. л. рослинної олії.
Дріжджі розвести у воді, додати 1 ч. ложку цукру, перемішати і залишити в теплому місці, поки поверхня не спіниться. У миску просіяти борошно, додати розм'якшене вершкове масло і перетерти його з борошном руками. Додати дріжджі, молоко, цукор, що залишився, сіль, рослинну олію, замісити тісто і поставити його, вкривши, в тепле місце для бродіння. Приблизно через 1-1,5 години тісто підмішати і залишити ще на 1-1,5 години для вторинного підйому. Після цього можна формувати булочки. Для цього розкачати тісто у вигляді прямокутного пласта завтовшки 0,7 см. Поверхню пласта рівномірно змастити розм'якшеним вершковим маслом, посипати сиром, натертим на дрібній тертці, і загорнути рулетом. Рулет нарізувати упоперек на шматочки довжиною 2-2,5 см. Кожен шматочок защипити з одного боку і розправити з іншого, надавши йому форму трояндочки. Викласти на змащене маслом деко, дати їм підійти і випікати при температурі 220-250 градусів 10-15 хвилин. Після випічки змастити булочки рослинною олією, щоб скоринка пом'якшала.
Булочки з кремом
80 г свіжих дріжджів, 3 ст. л. цукру, 0,5 л молока, сіль, 25 г ванільного цукру, 2 ст. л. соняшникової олії, борошно.
Свіжі дріжджі розкришити і засипати цукром. Залишити на 1 годину. Дріжджі почнуть вирувати, а потім почнуть осідати. Взяти таку ємність, щоб було зручно місити тісто, і починати змішувати. Готові дріжджі, пів-літра свіжого молока, трохи солі, 25 г ванільного цукру, соняшникова олія. Все це змішати, і додати борошно. Муки стільки, щоб тісто було м'яким, і тримало форму. Потім потрібно дати тісту 3 рази піднятися. У цей час потрібно розігріти духовку. З тіста сформувати кульки (як тенісний м'ячик). Потім ці кульки расплюснути до товщини в 1 см. Це вийдуть такі коржі. Коржики потрібно скласти навпіл, так щоб верхня половинка була трохи менше нижньої. Якщо тісто буде липнути до рук, то руки потрібно змащувати соняшниковою олією. Розмістити коржі на деко, і почекати поки вони піднімуться, після чого випікати. Випікати до тих пір, поки не з'явитися характерний запах булочок.
Крем: 1 банку згущеного молока, 200 г масла, 200 г цукрової пудри, ванілін, мускатний горіх.
Все це змішати міксером до збільшення в об'ємі. Заховати в холодильник.
Коли булочки охолонуть, потрібно не до кінця розділити ці дві половинки і, краще, шприцом заповнити внутрішність булочки кремом. Булочки готові.
Булочки з висівками
3-3,5 склянки пшеничного борошна, 1,5 склянки пшеничних висівок, 20 г дріжджів, 2 склянки води або молока, 3 ст. л. рослинної олії, 1 ст. л. цукру, дві третини ч. л. солі.
Борошно перед використанням просіяти і змішати з висівками (взяти 3 склянки борошна). Приготувати опару. Для цього в емальовану каструлю висипати борошно з висівками, взявши її трохи менше половини норми, і змішати з 2-ма склянками теплої води або молока з розведеними в ній дріжджами. Опару поставити бродити в тепле місце. Після того як опара підніметься (це станеться через 2-2,5 години), додати в неї інше борошно з висівками, цукор, сіль, 2 ст. ложки рослинної олії і замісити тісто. При необхідності можна додати в тісто ще трохи борошна (оскільки борошно буває різним - з різною кількістю клейковини). У будь-якому випадку, тісто має вийти не крутим. Місити тісто 5-8 хвилин, поки воно не перестане прилипати до рук і стінок каструлі. Каструлю з вимішаним тістом накрити рушником і поставити на 50-60 хв. в тепле місце підходити. Після цього готове тісто викласти на стіл, посипаний борошном. З тіста сформувати довгий джгут, нарізати його на шматочки, які обробити на булочки. Булочки укласти на деко, накрити рушником і залишити для вистоювання на 20 хвилин, після чого поставити в розігріту до 200 градусів духовку випікатися (на 20-25 хвилин). Готові булочки, щойно вийняті з духовки, змастити зверху рослинною олією, щоб їх скоринка пом'якшала.
Сирні трикутники з повидлом
200 г пшеничного борошна, 200 г сиру 9%, 200 г вершкового масла, 3 ст. л. цукру,
1 стакан повидла, 1 ст. л. цукрової пудри, 1 ч. л. тертої лимонної цедри, 0,5 ч. л. солі.
Борошно просіяти, додати сіль, цукор, лимонну цедру, сир, шматочки масла і замісити тісто. На дошці, посипаній борошном, з тіста розкачати пласт товщиною 0,5 см., нарізати його на квадрати 10х10 см. На середину кожного квадрата покласти повидло, квадрати скласти навпіл по діагоналі і защипати краї. Випікати в попередньо розігрітій духовці 15-20 хвилин. Готові теплі трикутники посипати цукровою пудрою.
Рецепти з сайту: www.krasotulya.ru