Вівсяне печиво
3 склянки вівсяних пластівців, 1 ч. л. соди, 1 ч. л. солі, 1 склянка цукрового піску, 1 склянка борошна, 1 ст. л. какао, 1 пачка маргарину.
Геркулес пропустити 2 рази через м'ясорубку, додати соду, сіль, цукру, борошно, какао і пачку розтопленого маргарину. Все добре розмішати і замісити тісто. Готове тісто поставити в холодильник на 30 хвилин. Розкачати тісто товщиною 1 см, випекти в духовці і розрізати на шматочки.
Вівсяне печиво з родзинками
200 г вівсяних пластівців, 2 склянки борошна, 2 склянки цукру, 180 г вершкового масла, 50 г родзинок, стать ч. л. соди, сіль - за смаком, ванільний цукор на кінчику ножа, дві третини склянки води.
Вівсяні пластівці залити гарячою водою (80 ° С), покласти сіль, ванільний цукор і залишити на 30 хвилин для набухання. Ретельно промиті родзинки пропустити через м'ясорубку, вершкове масло розтерти до консистенції густої сметани. Змішати всі підготовлені продукти. Додати цукровий пісок, борошно, харчову соду і замісити тісто. Потім на 30 хвилин поставити на холод.
На злегка посипаною борошном обробній дошці розкотити тісто шаром в 1,5 см і круглої виїмкою діаметром близько 30 мм вирізати печиво. Укласти печиво на деко з інтервалами 4-5 см і випікати в духовці при 230 С до появи блідо-коричневої скоринки.
Сирне печиво
200 г сиру, 200 г вершкового масла, 2 склянки пшеничного борошна, 4 ст. л. цукру, 4 ст. л. мелених сухарів.
Ретельно розтерти сир з маслом. Додати борошно, цукор і замісити тісто. Розкачати тісто у вигляді коржа товщиною близько 5 мм, нарізати кружечки, трикутнички і т.п., обваляти з двох сторін у сухарях і поставити в духовку. Випікати приблизно 30 хвилин.
Печиво з сиром
2 склянки борошна, 200 г вершкового масла, 0,5 склянки води, 150 г сиру, 0,5 ч. л. меленого червоного перцю.
Дрібно посікти масло, потроху додаючи борошно і воду, замісити тісто. Сир натерти на крупній тертці і додати його разом з перцем у тісто. Все ще раз перемісити. Готове тісто розкотити пластом товщиною 0,5 см, склянкою вирізати кружечки, викласти їх на деко і запекти в духовці. Час випікання - 10-12 хвилин при температурі 200 градусів за Цельсієм.
Печиво цукрове
2 склянки пшеничного борошна, 1,5 склянки цукру, третину склянки молока, 100 г вершкового масла, 0,5 ч. л. соди.
Один стакан цукру розчинити в гарячому молоці, охолодити, додати вершкового масла, соди, борошна і замісити тісто. Тісто розкачати в пласт, завтовшки близько 0,5 см, вирізати склянкою кружечки. Кожне кружальце, злегка змочивши водою, обваляти в цукрі і викласти на змащене маслом деко. Випікати печиво 7-8 хвилин.
Сирні палички
400 г сиру, 2 склянки борошна, 300 г вершкового масла, 1,5 ч. л. солі, 0,5 склянки рафінованої олії, третину склянки цукрової пудри, 1 ч. л. меленої кориці.
Перетерти розм'якшене вершкове масло з сиром, додати борошно, сіль і замісити тісто. Витримати його 2 години в холодильнику. Потім зробити з тіста палички товщиною близько 1,5 см і довжиною приблизно 10 см і обсмажити їх в олії. Гарячі палички посипати сумішшю з цукрової пудри і кориці.
Морквяне печиво
300 г моркви, 400 г пшеничного борошна, 200 г вершкового масла, 0,5 склянки цукру, 0,5 ч. л. солі, 0,5 склянки родзинок без кісточок.
Моркву натерти на дрібній тертці, додати борошно, вершкове масло, цукор, сіль і замісити тісто. На посипаною мукою дошці розкотити пласт товщиною 0,5 см, чаркою нарізати маленькі кружечки і укласти їх на лист. У середину кожного кружечка покласти родзинку, злегка удавивши її в тісто. Випікати печиво в попередньо розігрітій духовці протягом 10 хвилин.
Печиво «Горіхове»
3 склянки пшеничного борошна, 300 г вершкового масла, 100 г очищених волоських горіхів, 1 склянка цукру, 1 ч. л. солі, 50 мл води, 3 ст. л. цукру, чверть склянки борошна.
З борошна, розм'якшеного вершкового масла, подрібнених горіхів, цукру, солі й води замісити тісто і помістити його в холодильник на 2 години. Після цього тісто розкотити на посипаною мукою дошці в пласт товщиною 1 см і нарізати його на ромби або будь-які інші прості фігури. Фігури посипати цукром, викласти на деко і випікати в розігрітій до 200 градусів духовці близько 30 хвилин.
Печиво з курагою
200 г пшеничного борошна, 200 г вершкового масла, 200 г сиру, 3 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 350 г кураги.
Борошно просіяти, додати сіль, цукор, сир, шматочки масла і замісити тісто. На дошці, посипаній борошном, з тіста розкачати пласт товщиною 3-4 мм. З нього за допомогою круглої виїмки вирізати кружечки розміром, трохи більшим розміру кураги. Виготовити печиво наступним чином: на один кружечок покласти курагу, зверху накласти другий кружечок, краї защипати. По краю кожного печива виконати за допомогою ножа надрізи так, щоб печиво стали схожі на "сонечка". Випікати печива в розігрітій до 200 градусів за Цельсієм духовці протягом 20 хвилин.
Пісочне печиво з родзинками
2 склянки пшеничного борошна, 100 г вершкового масла, 4 ст. л. сметани (жирністю 15%), пів склянки цукру, пів ч. л. солі, стать ч. л. харчової соди, 1 склянка родзинок без кісточок, стать ч. л. меленої кориці.
Борошно змішати з содою і просіяти. Сметану, сіль і цукор перемішати до розчинення цукру. Масло розім'яти і збити дерев'яною лопаткою в протягом 10 хвилин, потім, продовжуючи збивати, поступово додати в нього сметану, щоб вийшла кремоподібна маса. Після цього додати борошно і як можна швидше замісити тісто (при довгому замішуванні вуглекислий газ, що утворюється при зіткненні сметани з содою, випарується, чому печива стануть щільними). Готове тісто розкачати в пласт товщиною 7-8 мм, вирізати з нього склянкою кружечки діаметром 5-6 см, помістити їх у розігріту до 200 градусів духовку і випікати 20-25 хвилин.
Печиво «кренделі» по-єврейськи
2 склянки пшеничного борошна, 100 г вершкового масла, 4 ст. л. сметани (жирністю 15%), пів склянки цукру, пів ч. л. солі, 1 ч. л. меду, стать ч. л. харчової соди, 2 ст. л. цукру, третина ч. л. меленої кориці.
Борошно змішати з содою і просіяти. Сметану, сіль і цукор перемішати до розчинення цукру. Масло розім'яти і збити дерев'яною лопаткою протягом 10 хвилин, потім, продовжуючи збивати, поступово додати в нього сметану, щоб вийшла кремоподібна маса. Після цього додати борошно, мед і як можна швидше замісити тісто (при довгому замішуванні вуглекислий газ, що утворюється при зіткненні сметани з содою, випарується, чому печива стануть щільними). Готове тісто розділити на невеликі шматочки (приблизно 30 шт.), З яких сформувати кренделі: кожен шматочок розкотити в джгут довжиною 12-15 см, скрутити у вигляді кренделя. Сформовані печива однією стороною обваляти в суміші цукру з корицею, цієї ж стороною вгору викласти на деко і випікати 15 хвилин при температурі 220 градусів за Цельсієм.
Печиво «Олівчик»
2 склянки пшеничного борошна, 200 г сметани, 150 г вершкового масла, 150 г волоських горіхів без шкаралупи, 350 г сушених фініків, 2 ст. л. цукру.
Спочатку приготувати начинку: у фініків видалити кісточки, після чого горіхи разом з фініками перемолоти в кухонному комбайні, додати до отриманої маси цукор, перемішати. Борошно просіяти в миску, зверху покласти шматок масла і порубати його ножем на дрібні шматочки, одночасно перемішуючи з борошном. Потім додати сметану і перемішувати, поки не вийде однорідний грудку тіста. Тісто відразу ж розкотити в тонкий пласт (товщиною 1-2 мм), з якого нарізати прямокутники 10 х 7 см (приблизно 30 штук). На кожен прямокутник (уздовж його довгого краю, трохи від нього відступивши) покласти начинку (приблизно по 2 ч. ложки) і закатати її. Утворені трубочки скласти на деко, поставити в розігріту до 220 градусів духовку і запікати 20-25 хвилин.
Коржики з висівками
1,5 склянки пшеничного борошна, 1 склянка пшеничних висівок, 1 склянка цукру, третину склянки молока, 100 г вершкового масла, 2 ст. л. густої сметани, 0,5 ч. л. соди.
Цукор розчинити в гарячому молоці, охолодити. В емальовану миску просіяти борошно, додати висівки, зверху покласти вершкове масло шматочками і порубати його ножем, одночасно перемішуючи з борошном та висівками, поки не вийде крихта. Потім додати соду, молоко з цукром, сметану і швидко замісити тісто. Тісто розкачати в пласт товщиною близько 1 см і вирізати з нього коржики у вигляді кружечків або колечок, ромбів і т.п. На фігурки можна за допомогою виделки нанести малюнок. Випікати при температурі 200 градусів за Цельсієм близько 20 хвилин.
Печиво «Білочка»
2 склянки борошна, 1 склянка картопляного крохмалю, 150 г вершкового масла, 1 склянка цукру, дві третини склянки молока, 1 ст. л. сметани, 0,5 ч. л. харчової соди, щіпка ваніліну, 300 г шоколаду (у плитці), 4 ст. л. рубаних горіхів.
Борошно змішати з содою, просіяти. Розм'якшене вершкове масло розтерти з цукром до однорідного стану. Потім до масла додати борошно, крохмаль, ванілін, сметану, молоко і швидко замісити тісто. Тісто розкачати в пласт товщиною близько 3 мм, вирізати з нього склянкою або спеціальної виїмкою кружечки. Кружечки викласти на деко і помістити в розігріту до 200 градусів духовку на 20 хвилин. Коли кружечки охолонуть, зліпити їх попарно розтопленим шоколадом (при розтоплюванні в шоколад додати 0,5 склянки води, якщо шоколад вийшов занадто рідкий, трохи його уварити), верхні кружечки також покрити шоколадом і посипати горіхами, поки шоколад не охолонув і не затвердів.
Печиво курабье (Азербайджан)
500 г борошна, 250 г вершкового масла, 200 г цукрової пудри, 50 г меду, дві третини склянки молока, 8 бутонів гвоздики, 1 ч. л. меленої лимонно цедри, 3 шт. кардамону, 1 пакетик ванільного цукру.
Вершкове масло розтерти до піноподібного стану, додати цукрову пудру, мед, мелені прянощі і знову розтерти в однорідну масу. Потім все розвести в молоці. Збити і розвести на цій основі тісто. Тісту дати вистоятися 10-15 хвилин в холодному місці, потім розкотити в пласт товщиною 1 см. Вирізати тонким стаканом кругле печиво і випікати його на сухому листі протягом 3-5 хвилин на слабкому вогні в попередньо нагрітій духовці. Після випічки дати печіву злегка охолонути й ще тепле посипати цукровою пудрою змішаною з ванільним цукром.
Рецепти з сайту: www.krasotulya.ru