Дієта для вагітних - здоровий спосіб життя починається до народження

Настання вагітності - важлива подія в житті кожної жінки. У цей період вона несе величезну відповідальність не тільки за своє здоров'я, але і за здоров'я майбутньої дитини. Тому значення правильного харчування під час вагітності важко переоцінити.

Малюк, перебуваючи в організмі матері, росте і розвивається. При цьому він повністю залежить від материнського організму. Через кровоносну систему матері майбутній чоловічок отримує всі необхідні йому поживні речовини. У той же час разом з корисними інгредієнтами дитина може отримати і токсичні для нього з'єднання. Тому майбутня мама повинна дуже уважно ставитися до складу і якості вживаних у їжу продуктів.

Природно, під час вагітності потрібно повністю виключити алкоголь. Поширена помилка про те, що вагітним можна вживати неміцні алкогольні напої і в невеликих кількостях, в корені не вірно. Навіть невелика кількість етанолу (спирту), що потрапив в організм, може негативно позначитися на здоров'ї дитини, особливо на вищої нервової діяльності. Також вагітним слід відмовитися від кави і міцного чаю. Вживання цих напоїв викликає у малюка певного роду стрес, а його нервова система до цього абсолютно не підготовлена. Мало того, що при вживанні кави в кров ще не народженого малюка надходить кофеїн, так ще й в організмі матері відбуваються несприятливі для плоду зміни: прискорюється обмін речовин, посилюється серцебиття, зростає артеріальний тиск. Такі різкі «стрибки» в організмі матері негативно позначаються і на дитині. Доведено, що у дітей, чиї мами під час вагітності не відмовляли собі в чашці-другий кави, може розвинутися пристрасть до кофеїну. Чай вживати можна, але тільки не міцно заварений. Якщо жінка, будучи вагітною, вирішила все-таки відмовитися від цих напоїв, то робити це потрібно поступово, оскільки різке припинення «чайно-кавового» режиму припиняє надходження в організм стали вже звичними для дитини речовин і може викликати в нього негативну реакцію, аналогічну так званого «синдрому відміни».

Вагітним жінкам слід виключити з раціону продукти, на які у них коли-небудь виникала алергічна реакція. У період вагітності будь-яка, навіть сама незначна реакція підвищеної чутливості несе в собі небезпеку для плоду. З цієї ж причини не слід ризикувати, вживаючи в їжу незнайомі екзотичні фрукти. Не рекомендується вживати велику кількість коров'ячого молока і молочних продуктів: білок молока теж може виявитися алергеном.

Харчування майбутньої мами має бути збалансованим і різноманітним. Так, дієта для вагітних жінок повинна рясніти достатньою кількістю свіжих овочів і фруктів, в яких міститься безліч вітамінів і мікроелементів. Крім того, в цих продуктах багато клітковини, яка стимулює роботу кишечника, запобігаючи запори. При неможливості вживати свіжі фрукти і овочі їх слід замінити соками. Кращим варіантом будуть соки, призначені для дитячого харчування, так як у них відсутні консерванти, барвники та інші вкрай небажані добавки. Також рекомендується включати в раціон вагітної жінки більше зелені.

Не забувайте, що харчування має бути помірним. Тому не слід переїдати, помилково вважаючи, що два організму потребують подвійній кількості їжі. Природно, вагітна жінка ні в якому разі не повинна голодувати. Їжу слід приймати регулярно, маленькими порціями протягом усього дня. Краще скласти режим харчування і суворо його дотримуватися, що дозволить контролювати склад, кількість і періодичність спожитої їжі.

В організм вагітної жінки має надходити достатня кількість рідини, оскільки недолік води створює загрозу передчасних пологів.

Наведені вище рекомендації харчуванні є лише загальними. Однак кожна вагітність по-своєму унікальна. Тому, перш за все, потрібно неухильно дотримуватися рекомендацій лікаря, який врахує всі особливості протікання вагітності і визначить оптимальний раціон для майбутньої мами.

Жигула Андрій
Женский журнал Женский клуб - красота, мода, здоровье