Страви з курки: ніжність і різноманіття

Куряче м'ясо, соковите і корисне, у багатьох кухнях світу вважається не тільки повсякденною їжею, але й прекрасно доповнює святковий стіл. У курячому м'ясі зовсім мало жиру, саме тому курячі бульйони і відварна грудка вважаються дієтичними стравами, їх рекомендують для підтримки здоров'я. Якщо птах була вирощена в екологічних умовах, харчувалася чистим зерном, її м'ясо корисно абсолютно всім - від малого до великого.

Поживна цінність курячого м'яса

Куряче м'ясо містить велику кількість поживного білка. Шматок смаженої курки з шкірою містить в 100 г тридцять грамів білка, 197 ккал, 84 мг холестерину і близько 8 г жиру. Варто курку «роздягнути», звільнившись від шкіри, як дієтичність м'яса багаторазово зростає.

Людині щодня потрібен збалансований прийом білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і амінокислот. Натуральні тваринні білки містяться в м'ясі, птиці, сирах, молоці, яйцях, рибі. Білки курячого м'яса містять всі амінокислоти, необхідні людині, курка - джерело нежирного білка.

Сама дієтична частина курки - грудка, в білому м'ясі міститься менше жирів, ніж у нежирної яловичині або шинки. У грудях міститься менше жирів, ніж в інших частинах курки - в 100 г всього 1,2 г насиченого жиру.

Історія і сучасність

Дві з половиною тисячі років тому перси привезли з далекої Індії красивих птахів з довгим яскравим оперенням і золотистою грудьми. Так півні і кури стали поширюватися по світу. Правда, у ті далекі роки півні вважалися священними птахами, які захищають людину від злих духів і хвороб. У їжу їх не вживали.

У Китаї існує легенда про те, що вперше курку приготував жебрак. Важкий видався у нього день і нічого, крім цієї священної птиці, не було на його столі. Обмазав він її глиною і запечіть у вогнищі. Це сьогодні такий спосіб приготування вважається не просто екзотичним, але і дуже вдалим - птах виходить ніжна, ароматна і смачна. А в той далекий час жебрак був майже злочинець. Голод - не тітка, довелося готувати те, що Бог послав.

Так люди дізналися делікатесний смак домашньої птиці. Значно пізніше з курки навчилися готувати цілі бенкети. Багато рецептів стали легендарними. Пожарські котлети і котлети по-київськи, курча тютюну і сациві, різдвяний і коронаційний курча - у всіх цих страв своя батьківщина, своя історія, свої традиції. Об'єднує їх всіх одне - всі вони готуються з різних частин смачною птиці.

У народному фольклорі різних країн півень і курка займають особливе місце: варто згадати російські народні казки про курочку Рябу і Півника - золотого гребінця. Півень - національний птах Кенії та Франції. У США два штати - Делавер і Рой-Айлденд, вибрали півнів офіційним пташиним символом штату. Курка є на гербах і монетах багатьох міст і країн світу.

Різноманіття страв з курки

З однієї курки можна зварити цілий обід відразу. Якщо спочатку курку відварити і на бульйоні зробити будь-який суп або борщ, то з відварним м'ясом можна приготувати пару десятків самих різних страв - від салату до запіканки, від пирога до котлет.

Різні частини курячої тушки йдуть на приготування різноманітних страв: з ніжок можна зробити делікатесні рулети, відбивні, запекти їх або просто підсмажити; крильця готують в клярі, смажать у фритюрі; з грудки готують котлети по-київськи та салати; фарширована куряча шийка - відмінна закуска .

Швидкі рецепти приготування курки із серії «простіше простого»
Курка в банку

Курка в банку вимагає мінімального часу на підготовку. Курку вимити, випатрати, видалити пір'я і струпи, розрізати на порційні шматки. Сіль і перець змішати і злегка обмазати цією сумішшю курку. У чисту літрову банку скласти шматки м'яса птиці і кружечки очищеної свіжої моркви та картоплі. Ніякого жиру і води в це блюдо не класти. Банку прикрити металевою кришкою і поставити в сковороду або жароміцну миску з водою. Запікати протягом години при температурі 180 градусів.

З приводу банки переживати не варто - вона не лопне. Курка виходить незвичайно смачною і дуже соковитою.
Курячі відбивні «під шубою»

З курячої грудки зробити чотири плоских шматочка. Відбити їх краще всього в поліетиленовому пакеті - чисто і швидко. Посолити, поперчити з двох сторін і обсмажити до золотистої скоринки на сковороді з додаванням масла. Окремо обсмажити гриби і цибулю, злегка їх посоливши.

На плоске блюдо для НВЧ-печі викласти відбивні, зверху - смажені гриби, потім лук, зверху «шубу» прикрити тертим сиром. На одну хвилину, до розплавлення сиру поставити блюдо в мікрохвильову піч. Святкове страва готова.

Величезний плюс цих відбивних у тому, що їх підсмажити можна заздалегідь, до обіду чи торжества, а збирати воєдино і доводити до готовності можна в лічені секунди перед подачею.

Куряче м'ясо корисно і дітям, і дорослим. Ніжним курячим бульйоном піднімали на ноги не одного хворого.

Жанна Пятірікова