Цей морський головоногий молюск, брат восьминогів і каракатиць, по-науковому називається дуже екзотично - цефалопод (лат. Cephalopoda). Від цього його поживна цінність нітрохи не страждає. Кальмар містить білок і йод, незамінні амінокислоти та комплекс вітамінів групи B, РР і C. Його ніжне делікатесне м'ясо йде на приготування самих різноманітних салатів.
Готувати головоногих молюсків навчилися ще в Стародавній Греції і Римі. Правда, тоді їх називали крилатої рибою з-за реактивної здатності швидко плавати, немов ракета.
Різновиди кальмарів
Середовище поширення кальмарів по земній кулі дуже велика - від полюса до полюса. У народів, що мешкають біля морів і океанів, кальмари вживаються в їжу в найрізноманітнішому вигляді. Важко уявити собі, скажімо, середземноморську або японську кухню без м'яса кальмарів, приготованих як у самостійному блюді, так і в поєднанні з іншими морепродуктами, овочами, фруктами і навіть м'ясом тварин.
Тушки тихоокеанських кальмарів невеликі - до 350 г, і мають розмір 0,2 - 0,5 м, тоді як гігантський кальмар, або архітеутіс, знайдений біля берегів Нової Зеландії в 1887 році, досяг довжини 17,4 м і ваги близько тонни. Проте найбільшим представником цього роду є колосальний кальмар. У 2003 році був виловлений молодий кальмар з довжиною мантії в 2,5 м.
М'ясо кальмарів вважається одним з корисних дієтичних страв, оскільки в 100 г міститься всього 75 ккал, тоді як білка - 18г.
Секрети приготування
Найважливіший пункт у приготуванні салатів з кальмарів - вміла обробка тушки молюска. Делікатесне м'ясо тільки тоді стане ніжним і чудовим на смак, якщо не буде переварене. Готують кальмарів протягом лічених хвилин. Трохи перетримали на вогні - кальмар перетворюється на гумку ...
Найчастіше на прилавки магазинів тушки або щупальця кальмарів надходять в замороженому вигляді. Для того, щоб приготувати салат, потрібно розморозити м'ясо кальмарів природним шляхом. Можна облити їх окропом, від цього процес чищення тільки прискориться.
З тушки кальмара потрібно акуратно зчистити слизька плівку, намагаючись не пошкодити «панчоха», потім вивернути тушку на виворіт, витягнути прозору хрящову хітинову платівку-«стрілку» і видалити мішечок із нутрощами. Тепер кальмар готовий до кулінарній обробці.
Для салатів зазвичай беруть м'ясо відвареного кальмара. Для цього тушку цілком кладуть в солоний окріп і варять не більше трьох - п'яти хвилин, відразу виймають і дають охолонути.
Салати з кальмарів
Рецептів приготування таких холодних закусок існує безліч. Автором рецепта може стати будь-який, навіть початківець кулінар. Досить з'єднати воєдино улюблені продукти, заправити соусом, викласти кулінарне творчість в красивий салатник і почати вдумливий процес дегустації.
Салат «Ананасовий»
Відмінне святкове блюдо, дуже калорійне, оскільки заправляється жирним майонезом.
На один кілограм сирого кальмара потрібно взяти п'ять варених яєць, банку консервованого ананаса шматочками, банку кукурудзи, 200 г майонезу і четвертинку лимона. Кальмар відварити, нарізати соломкою, так само порізати варені яйця, додати кукурудзу і ананас. М'якоть четвертинки лимона дрібно порубати і додати в салат. Все змішати, заправити майонезом.
Салат з морепродуктами «Дороге задоволення»
Для приготування цього салату потрібно взяти не тільки м'ясо одного середнього кальмара, але і по двісті грамів відварних очищених креветок, мідій, восьминогів, м'яса краба, сто грамів червоної ікри, півсклянки рису, три курячі яйця, пучок петрушки, лимон, сіль і перець.
Калорійність однієї порції салату вагою 150 г становитиме 250 ккал.
Очищеного кальмара опустити в киплячу воду і варити рівно три хвилини. Нарізати кільцями. Відварити щупальця восьминога, м'ясо краба і креветки. Всі порізати невеликими шматочками. Рис відварити до розсипчастого стану, яйця зварити круто і нарізати соломкою. Змішати всі морепродукти, додати рис і яйця, домісити майонез, посолити і поперчити за смаком. Викласти гіркою в салатник і прикрасити найбільшими креветками та червоною ікрою. Окремо подати скибочки лимона і пучок добре промитої петрушки.
Салати з кальмарами готують, додаючи картоплю і апельсини, солоні і свіжі огірки, відварну і корейську моркву, морську капусту, зелену цибулю, горошок, сир, родзинки, селера, редьку і ще сотню-другу найрізноманітніших овочів і фруктів.
Кальмари смажать і запікають, в'ялять і сушать, фарширують і роблять з них шашлики. Страви з кальмарів вживають в їжу як повноцінне другу страву і як закуску. Під такі страви відмінно підходять пиво і міцніші напої - горілка і коньяк.
Жанна Пятірікова
Готувати головоногих молюсків навчилися ще в Стародавній Греції і Римі. Правда, тоді їх називали крилатої рибою з-за реактивної здатності швидко плавати, немов ракета.
Різновиди кальмарів
Середовище поширення кальмарів по земній кулі дуже велика - від полюса до полюса. У народів, що мешкають біля морів і океанів, кальмари вживаються в їжу в найрізноманітнішому вигляді. Важко уявити собі, скажімо, середземноморську або японську кухню без м'яса кальмарів, приготованих як у самостійному блюді, так і в поєднанні з іншими морепродуктами, овочами, фруктами і навіть м'ясом тварин.
Тушки тихоокеанських кальмарів невеликі - до 350 г, і мають розмір 0,2 - 0,5 м, тоді як гігантський кальмар, або архітеутіс, знайдений біля берегів Нової Зеландії в 1887 році, досяг довжини 17,4 м і ваги близько тонни. Проте найбільшим представником цього роду є колосальний кальмар. У 2003 році був виловлений молодий кальмар з довжиною мантії в 2,5 м.
М'ясо кальмарів вважається одним з корисних дієтичних страв, оскільки в 100 г міститься всього 75 ккал, тоді як білка - 18г.
Секрети приготування
Найважливіший пункт у приготуванні салатів з кальмарів - вміла обробка тушки молюска. Делікатесне м'ясо тільки тоді стане ніжним і чудовим на смак, якщо не буде переварене. Готують кальмарів протягом лічених хвилин. Трохи перетримали на вогні - кальмар перетворюється на гумку ...
Найчастіше на прилавки магазинів тушки або щупальця кальмарів надходять в замороженому вигляді. Для того, щоб приготувати салат, потрібно розморозити м'ясо кальмарів природним шляхом. Можна облити їх окропом, від цього процес чищення тільки прискориться.
З тушки кальмара потрібно акуратно зчистити слизька плівку, намагаючись не пошкодити «панчоха», потім вивернути тушку на виворіт, витягнути прозору хрящову хітинову платівку-«стрілку» і видалити мішечок із нутрощами. Тепер кальмар готовий до кулінарній обробці.
Для салатів зазвичай беруть м'ясо відвареного кальмара. Для цього тушку цілком кладуть в солоний окріп і варять не більше трьох - п'яти хвилин, відразу виймають і дають охолонути.
Салати з кальмарів
Рецептів приготування таких холодних закусок існує безліч. Автором рецепта може стати будь-який, навіть початківець кулінар. Досить з'єднати воєдино улюблені продукти, заправити соусом, викласти кулінарне творчість в красивий салатник і почати вдумливий процес дегустації.
Салат «Ананасовий»
Відмінне святкове блюдо, дуже калорійне, оскільки заправляється жирним майонезом.
На один кілограм сирого кальмара потрібно взяти п'ять варених яєць, банку консервованого ананаса шматочками, банку кукурудзи, 200 г майонезу і четвертинку лимона. Кальмар відварити, нарізати соломкою, так само порізати варені яйця, додати кукурудзу і ананас. М'якоть четвертинки лимона дрібно порубати і додати в салат. Все змішати, заправити майонезом.
Салат з морепродуктами «Дороге задоволення»
Для приготування цього салату потрібно взяти не тільки м'ясо одного середнього кальмара, але і по двісті грамів відварних очищених креветок, мідій, восьминогів, м'яса краба, сто грамів червоної ікри, півсклянки рису, три курячі яйця, пучок петрушки, лимон, сіль і перець.
Калорійність однієї порції салату вагою 150 г становитиме 250 ккал.
Очищеного кальмара опустити в киплячу воду і варити рівно три хвилини. Нарізати кільцями. Відварити щупальця восьминога, м'ясо краба і креветки. Всі порізати невеликими шматочками. Рис відварити до розсипчастого стану, яйця зварити круто і нарізати соломкою. Змішати всі морепродукти, додати рис і яйця, домісити майонез, посолити і поперчити за смаком. Викласти гіркою в салатник і прикрасити найбільшими креветками та червоною ікрою. Окремо подати скибочки лимона і пучок добре промитої петрушки.
Салати з кальмарами готують, додаючи картоплю і апельсини, солоні і свіжі огірки, відварну і корейську моркву, морську капусту, зелену цибулю, горошок, сир, родзинки, селера, редьку і ще сотню-другу найрізноманітніших овочів і фруктів.
Кальмари смажать і запікають, в'ялять і сушать, фарширують і роблять з них шашлики. Страви з кальмарів вживають в їжу як повноцінне другу страву і як закуску. Під такі страви відмінно підходять пиво і міцніші напої - горілка і коньяк.
Жанна Пятірікова