Гречані котлети з грибним соусом
1,5 склянки гречаних пластівців, 5 склянок води, 250 г свіжих грибів, 1 головка ріпчастої цибулі, третину склянки рафінованої олії, 4 ст. л. борошна, перець горошком, сіль.
У киплячу підсолену воду (3 склянки) всипати гречані пластівці і варити їх на маленькому вогні, прикривши посуд кришкою, 3 хвилини. Потім зняти з вогню і залишити на 10 хвилин під кришкою для упрівання. З остиглої каші сформувати невеликі котлетки (щоб каша не прилипала до рук, змочувати їх водою) і обсмажити їх з обох боків на олії до утворення рум'яної скоринки. Готові котлети перед подачею полити грибним соусом.
Приготування соусу: Гриби промити і відварити в 2-х склянках підсоленої води разом з цілою цибулиною і перцем протягом 10 хвилин. Бульйон процідити. Борошно підсмажити на сковороді (без олії) до кремового кольору, влити в неї тонкою цівкою 2 склянки грибного відвару, безперервно помішуючи, щоб не утворилися грудочки. Додати дрібно нарізані гриби, довести соус до кипіння, зняти з вогню.
Котлети з печериць
800 г печериць, 3 ст. л. манної крупи, 3 великі цибулини, 3 ст. л. масла, сухарі, перець, сіль - за смаком.
Очищені вимиті шампіньйони дрібно порубати покласти в сотейник і тушкувати в маслі поки що виділився з грибів сік не упарітся наполовину. Потім всипати манну крупу і 5-10 хвилин томити на слабкому вогні. Ріпчасту цибулю дрібно нашаткувати підсмажити в олії і додати до грибів. Отриману масу посолити поперчити і в гарячому вигляді обробити на котлети. Котлети обваляти в сухарях підсмажити на сковороді до утворення рум'яної скоринки, а потім поставити в духову шафу. До готових гарячим котлетками подають сметанний або грибний соус.
Грибні котлетки
100 г білих сушених грибів, 1 склянка рису, сіль, зелень петрушки, рослинне масло, борошно.
Білі сушені гриби зварити у воді, дрібно порубати, відварити рис з сіллю і петрушкою, відкинути на друшляк, змішати з грибами, зробити котлети, обсипати їх мукою і підсмажити в олії. Подавати із зеленим горошком.
Вівсяні котлетки
1 склянка вівсяних пластівців, половинка сирої картоплі, 1 овочевий бульйонний кубик (Маггі, Кнорр), борошно для обвалювання, рослинна олія для смаження.
Береться склянку геркулесових пластівців і заливається половиною склянки крутого окропу, в якому попередньо був розчинений 1 овочевий бульйонний кубик. Все це розмішати до консистенції щоб ложка "стояла". Для зв'язки додають половинку тертої сирої картоплі. Даємо постояти поки не охолоне до такої міри, щоб суміш можна було брати в руки, ліпимо котлетки, Валяєв їх у борошні, смажимо у великій кількості киплячої олії до золотистої скоринки.
Соєві котлети
250 г соєвого сухого рагу, 1 велика картоплина, 1 морква, 2-3 ст. л. борошна (будь-якого сорту, можна і манку), суха зелень (можна і свіжу, але тоді краще кинзу), спеції (сіль, перець, асафетіда, каррі і т.д.), 0,5 склянки молока.
Очищаємо морква, картопля, моєму. Сою провернувши через м'ясорубку, поміщаємо в миску, туди ж тремо на тертці овочі, перемішуємо, розводимо трохи молоком. Консистенція повинна бути м'яка і соковита, але саме молоко не повинні відділятися від основної маси, тому що потім потрібно буде дуже багато додавати борошна. Додаємо за смаком сіль, перець, асафетіду, зелень. Я особисто використовую сухий чебрець. Чебрець надає котлет пряність. Коли все добре перемішано, можна додати кілька столових ложок борошна для скріплення. Визначити чи достатньо борошна, можна сформувавши котлету і поклавши її на сковорідку. Якщо не розсипалася, то все в порядку. Обсмажувати котлети з двох боків до утворення скоринки.
Капустяні котлети
800 г білокачанної капусти, 1 склянка молока, 70 г вершкового масла, 4 ст. л. манної крупи, 3 ст. л. панірувальних сухарів, третину склянки рафінованої олії, 150 г сметани, сіль.
Капусту дрібно нашаткувати. У каструлю налити молоко, довести його до кипіння, додати шматочки вершкового масла. Потім покласти в каструлю з молоком капусту і тушкувати її під кришкою на невеликому вогні 7 хвилин. Після цього поступово додати манну крупу, розмішуючи, щоб не утворилися грудочки, і варити 10 хвилин (також під кришкою). Отриману масу посолити, перемішати, остудити, розділити на котлети, обваляти їх у сухарях і обсмажити з двох сторін на рослинній олії до утворення рум'яної скоринки. При подачі на стіл до котлет подати сметану.
Картопляні котлети
1,2 кг картоплі, 2 головки ріпчастої цибулі, 0,5 склянки рафінованої олії, 5 ст. л. пшеничного борошна, сіль.
Картопля очистити і відварити в підсоленій воді до готовності. Потім воду злити, картоплю потовкти. Цибулю дрібно нарізати і спассировать в рослинному маслі. Цибуля додати до картоплі, перемішати. З отриманої маси сформувати котлетки розміром з середню картоплину (щоб при формуванні маса не прилипала до рук, їх варто періодично змочувати водою), обваляти їх у борошні і обсмажити в олії до утворення рум'яної скоринки.
Рецепти з сайту: www.krasotulya.ru