Цвітна капуста: королева овочевого столу

Благородна представниця сімейства капустяних, кольорова капуста цінується не тільки за багатий вітамінно-мінеральний склад, що приносить користь здоров'ю людини, страви з неї смачні і ніжні. Справжня королева овочевого різноманіття, вона підтримує тонус, дає заряд бадьорості, лікує хворих, підтримує здорових. Справжнє джерело смаку та користі.

Походження цвітної капусти

У дикому вигляді кольорова капуста не зустрічається, це продукт біологічної селекції. За історичними документами вченим вдалося встановити, що вперше рослина з'явилася в Середземномор'ї, де її культивували фелахи з листової капусти. У ті часи вона носила ім'я «сирійська капуста», мала зеленувато-кремовий відтінок головок, була гіркуватою на смак.

Авіценна рекомендував вживати кольорову капусту для підтримки здоров'я взимку. До XII століття капуста вирощувалася тільки в Сирії, звідки вона набула поширення в Європі, потрапивши до Іспанії і на Кіпр на кораблях середньовічних мореплавців. Багато століть Кіпр був головним постачальником цього цінного овочевого продукту і насіння рослини по всій Європі.

Росія дізналася кольорову капусту лише за Катерини Другої. Вирощували культуру на городах знатних вельмож, і ще довгі роки вона була рідкісним екзотичним овочем. Через суворого клімату в Росії ніжна кольорова капуста довгий час не приживалася, поки знаменитий агроном А.Т. Болотов (1738-1833) не вивів північний варіант, стійкий до заморозків на грунті. В даний час кольорова капуста висаджується повсюдно в Європі, Росії, Північній і Південній Америці, Японії, Китаї, займаючи друге місце за поширеністю культури після капусти білокачанної.

Користь цвітної капусти

Цей цінний овоч комфортно засвоюється організмом людини з-за великого вмісту в рослині легкозасвоюваних білкових сполук. Цвітна капуста займає почесне перше місце серед своїх капустяних родичів за унікальним смаком і величезному спектру корисних речовин. Підвищений вміст вітамінів групи В, С, А, РР і інших, аскорбінової кислоти, магнію, калію, заліза, фосфору, кальцію, фолієвої та пантотенової кислот, пектинів надають капусті якості цінного харчового продукту.

Сік свіжої капусти рекомендується при діабеті, хворобах печінки, нирок, шлунка, гастритах і бронхітах. Страви з цієї рослини, які зазнали мінімальної кулінарній обробці, знижують ризик виникнення онкологічних захворювань. Через низьку калорійність кольорову капусту дієтологи рекомендують включати в щоденний раціон людям, що стежать за своєю вагою. Перший овочевої продукт, який педіатри радять давати малюкові в якості прикорму, пюре з відвареної цвітної капусти.

Як смачно приготувати цвітну капусту

Велику головку капусти кладуть у холодну воду і ретельно промивають суцвіття, відокремлюючи їх гострим ножем від кочережки і листя. Дрібні рівні букетики поміщають в каструлю з водою, додають трохи лимонного соку або оцту, щоб капуста не потемніла. На великому вогні перед кулінарною обробкою букети відварюють протягом трьох-п'яти хвилин після закипання води. Це надає цвітній капусті ніжність і м'якість. Найкраще готувати її на пару, при цьому кількість корисних речовин зберігається повністю.

Після того, як капуста буде відварена, її виймають шумівкою з води і дають охолонути. Подальше приготування страв може бути яким завгодно: запікання, обсмажування в клярі, гасіння з іншими овочами або як самостійне блюдо. На овочевому відварі, який залишився після варіння суцвіть, можна приготувати будь-перше блюдо.

Смачна кольорова капуста, запечена під сирно-вершковому соусом. Відварені букети капусти викладають в промаслений форму для запікання, заливають соусом, який складається з жирних вершків, молока, натертого сиру, солі і вершкового масла. Зверху засинають панірувальними сухарями і запікають у духовці на сильному вогні протягом 20-30 хвилин до утворення рум'яної скоринки.

На замітку

Кочан свіжої цвітної капусти має вигляд здорової, важкої і набитою білими, кремовими або світло-фіолетовими букетами головки, оточеній пружними зеленим листям. Темні плями букетів вказують на те, що капуста несвіжа, починає псуватися, краще не вживати в їжу подібний продукт. Зберігається капуста при температурі нуль градусів протягом тижня.

Для заготівлі на зиму качани цвітної капусти ділять на суцвіття, недовго відварюють у підсоленій воді, остуджують, розкладають по пакетах і закладають в морозилку. Взимку для приготування страв з напівфабрикату дрібні букети використовують, не розморожуючи.

Гарна кольорова капуста і для тонкої талії, і для шикарного обіду, і для дитячого харчування.

Жанна Пятірікова