Овочеві супи. Рецепти приготування овочевих супів

Суп зі шпинату по-французьки

500 г шпинату, 3 ст. ложки пшеничного борошна, 150 г пшеничного хліба, 25 г вершкового масла, 3 ст. л. рослинного масла, 1,5 л води, мелений чорний перець, сіль.

У сковороді розтопити вершкове масло і підсмажити на ньому борошно. Потім борошно розвести склянкою води, додаючи воду поступово, щоб не було грудочок. У каструлю налити іншу воду, довести її до кипіння, додати сіль, перець, влити розведену муку і варити 5 хвилин. Після цього додати дрібно нарізаний шпинат і варити 3 хвилини без кришки при сильному кипінні. Зняти з вогню. Хліб нарізати кубиками і підсмажити на олії до утворення рум'яної скоринки. При подачі на дно тарілки покласти сухарики і залити їх супом.

Суп овочевий зі щавлем

500 г картоплі, 1 морква, 1 головка ріпчастої цибулі, 150 г щавлю, 4 ст. л. рафінованого рослинного масла, пучок кропу, 1,5 л води, сіль.

Щавель перебрати, промити, обсушити і нарізати тонкими смужками. Морква нарізати кубиками і спассировать в рослинному маслі разом з дрібно нарубаним цибулею. У киплячу підсолену воду вкинути нарізану кубиками картоплю і варити 10 хвилин під кришкою при слабкому кипінні. Потім додати спассировать овочі, щавель, дрібно нарізаний кріп і варити ще 2 хвилини. Готовий суп при подачі можна заправити сметаною.

Суп «Бабушкін»

200 г цвітної капусти, 150 г брюссельської капусти, 100 г стручкової квасолі, 100 г зеленого горошку, 50 г моркви, 50 г кореня петрушки, 1,5 л води, 150 г сметани (за бажанням), сіль.

Для галушок: 1 склянку пшеничного борошна, чверть склянки води, 2 ст. л. рослинного масла, пів ч. л. солі.

Спочатку приготувати галушки. Для цього в миску висипати просіяне борошно, залити її крутим окропом і відразу перемішати, потім додати рослинне масло, сіль і замісити тісто. З тіста розкачати палять товщиною 1 см і нарізати його впоперек на шматочки довжиною також приблизно 1 см, щоб галушки вийшли у вигляді "подушечок". Галушки залишити на обробній дошці на 20-30 хвилин, щоб вони підсохли.

Варка супу. Цвітну капусту розібрати на суцвіття, стручкову квасолю нарізати поперек шматочками завдовжки 2-3 см., моркву і петрушку нарізати брусками. Всі овочі опустити в киплячу підсолену воду (1,5 л) і варити під кришкою при слабкому кипінні 5 хвилин. Потім у киплячий суп опустити галушки і варити ще 7 хвилин (також під кришкою), після чого каструлю з готовим супом зняти з вогню. При подачі суп можна заправити сметаною.

Морквяно-апельсиновий суп

400 г моркви, 1 цибулина, 1 ст. л. оливкової олії, 1 стручок чилі, 1 лавровий лист, 600 мл овочевого бульйону, 3 апельсини, сіль, перець, 1 ст. л. меду, 100 мл вершків.

Моркву очистити і нарізати кубиками. Цибулину очистити, порубати і пасерувати в олії. Чилі, лавровий лист і моркву додати до цибулі. Влити бульйон і варити під кришкою 30 хвилин. Вичавити сік з 2 апельсинів. Видалити з бульйону лавровий лист і чилі, в бульйоні розім'яти морква, ввести апельсиновий сік і довести суп до кипіння.
Приправити сіллю, перцем, медом. Що залишився апельсин звільнити від шкірки і плівок.
Злегка збити вершки. Суп розлити по тарілках, прикрасити вершками і апельсиновими часточками.

Чудовий дієтичний суп

6 великих цибулин, бульйонні кубик за смаком, 1 корінь петрушки, 2 солодких перцю, половина великого качана капусти, 2 банки томатів (400г), можна і свіжі помідори, 4 великі моркви, соя і суміш приправ.

Овочі подрібнити, опустити їх у бульйон і варити 1 годину. Приправити соєю і сумішшю приправ.

Супчик дієтичний

Овочі: капуста білокачанна, морква, цибуля, ріпа, бруква, цвітна капуста, редька, кабачок, (загалом, все, що знайдете), кефір, часник, прянощі (базилік, майоран, орегано).

Овочі ріжуться або труться на крупній тертці, заливаються холодною водою і варяться до готовності. Потім вже в тарілці суп розбавляється кефіром, додаємо часник (за смаком) і прянощі.
Додавши в суп замість кефіру плавлений сирок (100 гр. На 2 літри), ви отримаєте сирний супчик.

Суп з різними овочами

200-250 г цукіні, 1 морква, 100-150 г зеленого горошку, пару листів свійської капусти або 3-4 білоголової, масло краще оливкове, але піде і соняшникову, 100 мл томатного соку, 2 ст. л. томатної пасти, 1 л овочевого бульйону, з успіхом замінюється водою, 1-2 помідори, порізаних кубиками, 1 пучок базиліка (можна обійтися без нього).

Поставити закипати бульйон або воду. Нарізати овочі кубиками, листи капусти смужками 3-4 см. Згасити в парі ст. л. масла цукіні, морква, капусту та горошок. Влити бульйон, томатний сік, додати помідори, томатну пасту і варити хвилин 10.
Базилік вимити, відокремити листя від стебел і зробити з них пюре з 2 ст. л. масла. Покласти в суп і приправити сіллю. (Цей пункт можна пропустити).
Подавати гарячим. Найсмачніше з бутербродами з сиром.

Овочевий суп з шавлією

1-2 середніх морквини, 1 стручок червоного солодкого перцю, 1 стручок зеленого солодкого перцю, 3-4 середні картоплини, 1 ст. л. оливкової або соняшникової олії, 5 листків шавлії, 1 ч.л. листочків розмарину (можна без них), 2 склянки овочевого бульйону або води, 1 склянка томатного соку.

Ставимо закипати бульйон або воду. Морква ріжеться великими кубиками, солодкий перець - шматочками, картопля - кубиками. Трохи згасити в рослинному маслі. Вимити листя шавлії, обсушити їх і додати в сковороду разом з розмарином. Влити бульйон, закип'ятити і варити на слабкому вогні 10 хвилин. Посолити і поперчити. Перемішати з томатним соком і розігріти. Подавати гарячим.

Суп овочевий з шампіньйонами

300 г свіжих печериць, 5 картоплин, 1 цибулина, 1 морква, 4 ст. л. рослинного масла, 2,5 л води, сметана - за бажанням, сіль.

Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на крупній тертці і спассировать в рослинному маслі разом із цибулею. Печериці нарізати, викласти на суху розігріту сковороду і смажити, поки сік, випущений грибами, не википить. Потім додати сіль, рослинне масло і смажити на помірному вогні близько 5 хвилин. Картопля очистити і нарізати кубиками, опустити в підсолену киплячу воду і варити 10 хвилин. Потім додати підготовлені гриби і спассировать овочі і варити ще 5 хвилин. При подачі на стіл можна заправити сметаною.

Знайшла на сайтi: www.krasotulya.ru